Friday, July 31, 2015

Activation LZ-00088 SHISHMANOVO KALE BHS SO-09

QRV 15.09.2019

LZ2AF/P

QSO 85        








========================================================================
QRV     16.02.2018
                        LZ1QZ/p    -   53 QSO
                        LZ5QZ/p    -   61 QSO












                                              = = = = = = = = = = = = = = ==

QRV - LZ1FW/p    QSO - 19
RIG - FT817D  - 5 watt,  ANT -  dipole


                                   Просторен  и  уютен е  радиошака на LZ1FW/p
      
                             Добре екипирана  QRP радиостанция  на LZ1FW/p

 Шишманово кале е античен и средновековен град, епископски център, наричан "старият Самоков", намиращ на 3 км южно от днешния град, в подножието на Доспейската планина.
   Антично тракийско селище заема стратегическата височина с обзор върху цялото самоковско поле и пътищата през планината е населявано от романизирани траки и известен брой готи, в късната античност е имало римски гарнизон,
  Градът има три хоризонта на обитаване. Първият от средата на 1 в. до началото на 3 в., установен с находки на монети, керамика, една забележителна бронзова апликация на медуза горгона.
  Втори период от края на 4 в. През него са изградени крепостните стени, той се характеризира като най-активният период на обитаване.
  Третия период от 5 до края на 6 в. От него също са открити монети опожарявания през варварските нашествия в 6-7 в. След това крепостта се ползва през 7 – 8. в., нашето ранно Средновековие, но няма трайни следи от населението.
  Крепостта продължава живота си и в 12 в. към който се датира откритата керамика в повърхностните пластове на почвата.. От средновековието 12-14в. има останки от крепост  - на практика цял град от Второто българско царство. Локализирана и частично е разкрита в долната част на средновековния комплекс голяма българска църква от 12-14 в.
  Мястото е почитано от населенето като полесражение на последната битка на цар Иван Шишман с турците и гроб на цар Иван Шишман. Вероятно тук в 1388 г. в бой с турците всъщност загива, не царя, а неговият брат Иван Асен V Шишман.





                                 LZ1FW - I'll be back again.

No comments:

Post a Comment