Tuesday, May 12, 2015

Activation LZ-00117 KREPOSTS KABILE (CABILAE) BHS YA-01

 QRV   18.10.2016    LZ1QZ/m  
QSO   53
 EQUIPMENT  FT857 - 20 watts
 ANTENNA  mobile vertical








 
=================================================
Operator: LZ5QZ    EQUIPMENT  FT817 + GP
Date  14.03.2015  - 30QSO
Date: 12.05. 2015 - 34 QSO


                                              Позиция и подготовка на антената
                                          След секунди съм в ефир, само да взема дневника...




Кабиле е разположен на плато, увенчано със скалист акропол, който е  светилище на богинята Артемида-Хеката (Кибела) -закрилницата на града. Откритата керамика от 10-6 в. пр Хр.
доказва, че селището е съществувало и през ранножелязната епоха. През 5-4 в. пр. Хр. градът е поддържал важни търговски връзки с елинските градове по Егейското и Черноморското крайбрежие.            Dampolis/Diampolis  Diospolis са топоними на селището в древността.
  През 5-3 век пр.н.е. е част от територията, управлявана от траките. В края на 4-началото на 3 в. пр. Хр. Кабиле е столица на одриския парадинаст Спарток.  Той е известен и от собствени монети, сечени през първата четвърт на 3 в. пр. Хр.
   Градът е превзет от Филип ІІ през 342/341 г. пр. Хр. и в него е настанен военен гарнизон.
   През периода 3-2 в. градът е голям икономически и търговски център, който поддържа връзки с Мала Азия и с градовете от крайбрежията.
   Градът е превзет и разрушен от Марк Теренций Варон Лукул през 72 г. пр. Хр. – консул в Тракия през 73 г. и проконсул през 72-71 г. пр. Хр. в Македония. Той предприема двугодишен поход в Тракия като наказателна акция заради участието на траките като съюзници на Митридат VІ Евпатор срещу Рим.
   През 1 в. пр. Хр. – 1 в. сл. Хр. CABYLAE е седалище на две римски кохорти и постепенно запада,  но през 2-3 в. се превръща в най-важния военен римски лагер в провинция Тракия. Това е и времето, когато CABYLAE  процъфтява като кръстопътен център.През 377 г. край града се води битка между вестготите и римските войски. Нашествията на варварите принуждава населението да се настани зад стените на военния лагер. Кабиле е разрушен от аварите през 583 г.  През 7-8 в. и през Средновековието на територията на незначителното вече селище живее малобройно население.


No comments:

Post a Comment