сряда, 9 ноември 2016 г.

Activation Dragalevski monastery BHS SF11

QRV  LZ2OQV/p
QTH loc.-KN12RO
1020 m. A.S.L.
RIG-MINI SW-2016
AKKU-12V/7AH
PWR-5W
ANT-14MHz-GP+4 RADIALS
         7,10,18MHz-INVERTED VEE
TOTAL QSO-111

                    Драгалевският манастир „Успение Богородично“ е български православен девически манастир. „Света Богородица Витошка“ и „Витошка пречиста Богоматер“ са по-стари имена на манастира.Разположен е над София в планината Витоша, на няколко километра от софийския квартал Драгалевци в живописна природа до река сред букови гори недалеч от пътя за Черни връх и хижа Алеко.
 Основан е от цар Иван Александър като ставропигиален манастир (т.е. подчинен директно на патриарха), освободен от данъци, тегоби и намеса на средечките или други градоначалник и владика. Тези най-стари сведения за манастира са записани във „Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман, дадена на манастира. Той става прочута обител, с основание е наричан „Царски манастир“ и макар да не е Лавра (централен), е най-издигнатият сред четиринадесетте манастира, образуващи прочутата Софийската Света гора.
Опожарен и запустял след завладяването на София от османските турци през 1382 г. В 1476 г. софийският болярин Радослав Мавър подновява и зографисва църквата. Надписът над входната врата и ктиторските портрети на Радослав Мавър, жена му Вида (на северната стена) и на двамата му синовете Никола и Страхил (срещу тях) са с особена стойност......

Няма коментари:

Публикуване на коментар